Czy eliminacja pieczywa jest konieczna przy odchudzaniu?

Bardzo często będąc na diecie redukcyjnej eliminujemy pieczywo z codziennego menu. Nie jest to konieczne do uzyskania efektów, ale warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii przy jego wyborze.

Najlepiej jest wybrać pieczywo razowe lub żytnie, ponieważ ten rodzaj mąki będzie dłużej uwalniał energię do krwi. Efekt? Dłuższe nasycenie i brak napadowego głodu.
Jeżeli kupujemy pieczywo w piekarni lub w markecie warto zorientować się jak wygląda jego skład. Producenci często dodają do pieczywa karmel lub inne dodatki co powoduje, że chleb pozornie wyglądający na razowy może okazać się chlebem pszennym. Dokładniej: producent ma obowiązek podawania składu w kolejności od składnika, którego najwięcej jest w produkcie. Oznacza to, że jeżeli na pierwszym miejscu w składzie stoi mąka pszenna, tej mąki jest najwięcej i warto wybrać inny produkt.
Polecam wypróbować pieczywo wypiekane w domu. W tym przypadku mamy 100% pewność co do składu pieczywa. Niewątpliwie plusem domowego chleba na naturalnym zakwasie jest obecność bakterii probiotycznych dzięki czemu dbamy również o florę bakteryjną jelit co będzie bezpośrednio przekładać się na odporność organizmu, poziom witalności i zdrowia.

Przepis na żytnie pieczywo:
60g aktywnego zakwasu,
420g mąki żytniej razowej typ 2000,
200g mąki żytniej typ 720,
woda,
15g soli, np. kłodawskiej,
30g pestek dyni,
30g sezamu czarnego.

Przygotowanie:
Zaczyn:
mieszamy 60g zakwasu 220g mąki żytniej razowej (t 2000) i 330g ciepłej wody i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 4h. Z otrzymanego zaczynu odkładamy 3–4 łyżki do słoika na kolejny chleb (przechowywany w lodówce bez problemu wytrzymuje tydzień).

Ciasto właściwe:
Otrzymany zaczyn mieszamy z 200g zimnej wody, 200g mąki żytniej razowej ( t 2000), 200g mąki żytniej (t 720), solą i ziarnami. Zostawiamy na 40 min, a następnie przekładamy do keksówki i zostawiamy na kolejne 40 min.

Pieczenie:
35 min w temp. 220 stopni,
25 min. w temp. 200 stopni

Więcej przepisów i fit informacji na: www.norbertgotz.pl i www.treningprzykawie.pl

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Diety i odchudzanie:

Kawa z awokado, która odchudza i podkręca metabolizm Jak pozbyć się toksyn z organizmu? Schudł 45 kilogramów, jedząc pizzę “Aby schudnąć, trzeba jeść!”. Wywiad z trenerką personalną Sylwią Szostak na temat roli cheat meal w odchudzaniu Owsianka z nasionami chia - śniadanie na płaski brzuch 8 sekretów skutecznego detoksu według Ewy Chodakowskiej Jedna łyżeczka dziennie pomaga spalić tłuszcz Czy warto zacząć dietę przed świętami? Pięć zaskakujących przyczyn spowolnionego metabolizmu Zapomnij o tłuszczu na brzuchu. Postaw na witaminowy koktajl odchudzający Pij go codziennie rano - możesz schudnąć nawet kilkanaście kilogramów w miesiąc! Tyle wody powinieneś pić, jeśli chcesz schudnąć Schudła 67 kilogramów. Metamorfoza Iwony Michalik Co jedzą szczupli ludzie na śniadanie? Jak schudnąć 10 kg w miesiąc? Kolacja - najlepsza pora, czego nie jeść, produkty, sałatka warzywna z tofu Cheat day, czyli oszukany dzień na diecie. Czy taki sposób odchudzania jest skuteczny? Napoje odtruwające wątrobę, które należy pić wieczorem Pokazała swoją figurę 6 tygodni po porodzie. Wygląda niesamowicie Ważąca 140 kg kobieta piła 6 puszek coli dziennie. Po zerwaniu z nałogiem schudła kilkadziesiąt kilogramów Najskuteczniejsze ćwiczenia na spalanie tkanki tłuszczowej Przepisy na napary odchudzające z ziół, owoców i warzyw Przepisy spalające tłuszcz: owsiane naleśniki z jogurtem klonowym Napoje przyspieszające odchudzanie

Popularne w tym tygodniu:

Kortyzol – Hormon XXI wieku