Jaki chleb na diecie? Czy eliminacja pieczywa jest konieczna przy odchudzaniu?
![Norbert Gotz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/norbert-gotz-84252d70046969a5178.jpg)
Bardzo często, będąc na diecie redukcyjnej, eliminujemy pieczywo z codziennego menu. Nie jest to konieczne do uzyskania efektów, ale warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii przy jego wyborze.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jaki chleb na odchudzanie?
Najlepiej jest wybrać pieczywo razowe lub żytnie, ponieważ ten rodzaj mąki będzie dłużej uwalniał energię do krwi. Efekt? Dłuższe nasycenie i brak napadowego głodu.
Jeżeli kupujemy pieczywo w piekarni lub w markecie, warto zorientować się, jak wygląda jego skład. Producenci często dodają do pieczywa karmel lub inne dodatki, co powoduje, że chleb pozornie wyglądający na razowy może okazać się chlebem pszennym. Dokładniej: producent ma obowiązek podawania składu w kolejności od składnika, którego najwięcej jest w produkcie. Oznacza to, że jeżeli na pierwszym miejscu w składzie stoi mąka pszenna, tej mąki jest najwięcej i warto wybrać inny produkt.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Polecam wypróbować pieczywo wypiekane w domu. W tym przypadku mamy stuprocentową pewność co do składu pieczywa. Niewątpliwie plusem domowego chleba na naturalnym zakwasie jest obecność bakterii probiotycznych, dzięki czemu dbamy również o florę bakteryjną jelit, co będzie bezpośrednio przekładać się na odporność organizmu, poziom witalności i zdrowia.
Przepis na żytnie pieczywo:
60g aktywnego zakwasu,
420g mąki żytniej razowej typ 2000,
200g mąki żytniej typ 720,
woda,
15g soli, np. kłodawskiej,
30g pestek dyni,
30g sezamu czarnego.
Przygotowanie:
Zaczyn:
mieszamy 60g zakwasu, 220g mąki żytniej razowej (t 2000) i 330g ciepłej wody i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 4 godziny. Z otrzymanego zaczynu odkładamy 3–4 łyżki do słoika na kolejny chleb (przechowywany w lodówce bez problemu wytrzymuje tydzień).
Ciasto właściwe:
Otrzymany zaczyn mieszamy z 200g zimnej wody, 200g mąki żytniej razowej (t 2000), 200g mąki żytniej (t 720), solą i ziarnami. Zostawiamy na 40 minut, a następnie przekładamy do keksówki i zostawiamy na kolejne 40 minut.
Pieczenie:
35 minut w temp. 220 stopni,
25 minut w temp. 200 stopni
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze